piątek, 29 kwietnia 2022

Lubczyk i pietruszka

 

Miałam się pochwalić tym, co teraz kwitnie w ogrodzie ale kwiatków na tym blogu jest od lat bardzo dużo więc wklejam tylko zielsko, bo rośnie jak głupie. Jeszcze tylko trzeba mieć kurę, urwać cebulę, oskrobać parę marchewek i rosół gotowy. Bez tego zielska nie ma rosołu. 

Przyznam się - lubię, kiedy rosół pachnie w domu w czasie gotowania. Ale jeść go nie lubię. 



23 komentarze:

  1. Mam podobnie, nie tylko z rosołem.

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie nikt rosolu nie lubi.Nie gotowalam go od lat.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rosolu mozesz nie jesc, ale lubczyk na kochanie dodalabym do bulki z maslem i rzodkiewka.
    Nigdy za duzo kochania.

    OdpowiedzUsuń
  4. Rosół lubię, ale nie mogę jeść...

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny lubczyk. U nas ziemia gliniasta to kiepsko rośnie. Ja niestety ze względów zdrowotnych nie mogę jeść rosołu.

    OdpowiedzUsuń
  6. jeszcze por i seler a bywa, że i ząbki czosnku, a zamiast kury kaczka francuska- to mój przepis na rosół, kiedyś gotowany co weekend, teraz rzadziej, ale to ulubiona zupa Zońci, więc zawsze mam jakiś pojemnik zamrożony. ( Z pojemników bywa też bazą do sosów albo do risotto).
    U mnie dwa krzaczory lubczyku w ogrodzie. Zimą dodaję suszony. A maggi w płynie w ogóle nie używam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też trzymałam zamrożony dla dzieciaków, teraz gości mniej to i rosołu nie gotuję na zapas

      Usuń
  7. Chyba nie lubię niczego, czego też zapachu bym nie lubiła...

    OdpowiedzUsuń
  8. A mój 5 latek rosół je w ekspresowym tempie. Ja też lubię, choć jadamy jedno danie- drugie, chyba że na obiedzie u rodziny :)
    Jeanette

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przedszkolaki lubią rosół, nasza Hania też go zjada

      Usuń
    2. Igor wrecz Go pochłania, nawet jeśli się naje w przedszkolu to rosołu (i makaronu) nie odmówi:)

      Usuń
  9. Z dzieciństwa pamiętam, jak stary Mateusz na lubczyk mówił "poluby mene" :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. u nas też do rosołu koniecznie lubczyk. A do pomidorowej zimą koniecznie suszony :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja uwielbiam rosół pełen różnych warzyw, ziół, obowiązkowo pieprzny, inny to tak średnio przejdzie u mnie :D

    OdpowiedzUsuń

Twój komentarz