tag:blogger.com,1999:blog-6468862224128825219.post6445236546259705087..comments2024-03-29T07:30:53.392+01:00Comments on Dziś też Cię kocham: nie czyń drugiemu..Unknownnoreply@blogger.comBlogger45125tag:blogger.com,1999:blog-6468862224128825219.post-40804629759840770432012-10-19T09:21:16.121+02:002012-10-19T09:21:16.121+02:00Nie przepadam za programami kulinarnymi ale jako ż...Nie przepadam za programami kulinarnymi ale jako że Masterchef jest czymś nowym, postanowiłam raz go ogladnąc i na jednym razie się nie skończylo. Nie wiem, co spowodowało, że mnie wciagnał, ale masz rację czasem warto zobaczyc jakie przykre tajniki kucharze potrafia zastosowac. Nie mniej jednak polecam blog kwestia smaku, można tam znaleźć ciekwawe przepisy. pozdrawiam. 77atenahttp://77atena.blog.onet.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6468862224128825219.post-77343096227860359542012-10-16T14:42:47.755+02:002012-10-16T14:42:47.755+02:00Klarko, u mnie nie trafiają do spamu, ale poczta n...Klarko, u mnie nie trafiają do spamu, ale poczta na gmailu w ogóle mi maile gubi (usuwa sama? ) Ja nie moderuję komentarzy, wszystkie mile widziane :*Asiahttps://www.blogger.com/profile/05945918363815717633noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6468862224128825219.post-27060116462361321692012-10-16T10:11:19.692+02:002012-10-16T10:11:19.692+02:00Kiedys czytalam, ze pieczarek sie nie myje, tylko ...Kiedys czytalam, ze pieczarek sie nie myje, tylko oczyszcza paperem z resztek ziemi... bo inaczej traca aromat :). Skorki tez nie powinno sie zdejmowac. No wiec nie myje pieczarek i nie obieram. I sa pyszne. Takze surowe w salatece z vinegrette.<br />I bardzo czesto wzucam posiekane pieczarki do zupy z wczoraj ;) by ja ulepszyc - pod sam koniec gotowania, wtedy sa takie chrupkie jeszcze...<br />Oczywiscie uwielbiam tosty z pieczarkami, pomidorem, cebulka i serem, mniam! :)<br />Pozdrawiam pieczarkowo!gosiannahttps://www.blogger.com/profile/17176698369201980276noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6468862224128825219.post-66877269862848665962012-10-16T08:56:18.838+02:002012-10-16T08:56:18.838+02:00Jeśli chodzi o przepisu, to preferuję "słowo ...Jeśli chodzi o przepisu, to preferuję "słowo drukowane". Książki kulinarne zbieram, korzystam też z przepisów na blogach kulinarnych. Takie przepisy mogę gotując ogarnąć jednym okiem. Filmików z przepisami nie oglądam, bo za długo się to ciągnie. Z tej samej przyczyny rzadko oglądam programy kulinarne. Czasaem program Makłowicza, bo ciekawie opowiada ale nigdy nie ugotowałam żadnego dania z jego programu. Mogłabym takie programy nagrywać ale i tak nie korzystała bym z nich z przyczyny podanej wyżej. A z zapamiętywania składników i sposobu przyrządzania dań nic nie wychodzi chociaż ogólnie pamięć mam dobrą. Tak w ogóle to nie przepadam za gotowaniem chociaż gotuję często i staram się wykorzystywać ciekawe przepisy. W naszym domu bardzo lubimy kuchnie wschodu z orientalnymi przyprawami, które często kupuję i mam na stałe w domu.<br />Tylko sushi nam jakoś nie smakuje.<br />Programów typu "Kulinarne rewolucje" lub relacji z konkursów gotowania i t.p. nie oglądam, bo nie są programy kulinarne tylko zwykły show. Nic na nich nie zyskuję i nudzą mnie śmiertelnie.<br />Pozdrawiam wszystkich lubiących korzystać z przepisów prezentowanych tradycyjnie, t zn. z książek kucharskich.enka31noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6468862224128825219.post-19677798265183938842012-10-16T03:20:57.489+02:002012-10-16T03:20:57.489+02:00Ja tam lubie surowe pieczarki. :) Tyle, ze umyte.....Ja tam lubie surowe pieczarki. :) Tyle, ze umyte...<br />Sprawdzilam swoj spam (przyznaje, ze nigdy tego nie robie), ale zadnego komentarza od Klarki nie znalazlam. :)Agatahttps://www.blogger.com/profile/06449959242206947887noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6468862224128825219.post-41325783146873170982012-10-15T22:29:46.628+02:002012-10-15T22:29:46.628+02:00Na tle knajp goniących za maksymalizacją zysku bar...Na tle knajp goniących za maksymalizacją zysku bardzo pozytywnie wyróżnia się Mc Donalds - oczywiście żadnego tam wykwintu, oczywiście mrożona jest nawet sałata i nie mam pojęcia z czego te plackowate twory zwane hamburgerem są robione (zapewne z przedniej ćwiartki starej krowy, bo tania), ale dbałość o higienę jest na tyle duża, że Sanepid bardzo rzadko ma zastrzeżenia. Za podanie brudnego jedzenia wylatuje się z pracy, a straty nie są rozliczane, żeby nie tworzyć nacisku na oszczędności kosztem klienta. Za sprzedanie wystygłego dania można być ukaranym, a kontrole są incognito i zawsze z zaskoczenia, chyba że dotyczą całego punktu. Wiem, bo 3 osoby z rodziny tam pracuje i słyszę rozmowy na ten temat.<br />Nie zmienia to oczywiście mojej opinii o typie tego jedzenia i całym marketingu tworzonym w reklamach, jednak zaufanie można mieć większe niż w normalnej knajpie.<br />Co do dania z tej sieci, to wszyscy pracownicy prywatnie polecają znajomym wieśmaka :DKneźnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6468862224128825219.post-64134873000340442232012-10-15T22:13:23.243+02:002012-10-15T22:13:23.243+02:00Mogą. I nawet nie wiadomo dlaczego - u mnie tak pr...Mogą. I nawet nie wiadomo dlaczego - u mnie tak przejściowo lądowała Klarka, a potem jeszcze parę innych osób... Jedna autorka nawet sama u siebie lądowała w spamie :)Baba ze wsihttps://www.blogger.com/profile/16199621422180663356noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6468862224128825219.post-23398406596241987862012-10-15T22:11:00.623+02:002012-10-15T22:11:00.623+02:00W takim razie, cieszę się, że na niego mają właśni...W takim razie, cieszę się, że na niego mają właśnie taki projekt :) Bo przyjemnie posłuchać tego gadania.<br /><br />Co do magii ekranu - bardzo ciekawe są programy Boso przez świat - i gdybym na youtube nie obejrzała kilku filmików z dyskusji przeprowadzanych przez tego samego autora, nie wiedziałabym, że potrafi być takim chamem, prostakiem, użyłabym nawet słowa moherem - choć nie w znaczeniu religijnym. Kompletny brak kultury dyskusji...<br /><br />No i tak to jest.Baba ze wsihttps://www.blogger.com/profile/16199621422180663356noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6468862224128825219.post-31592048216814616202012-10-15T21:52:34.167+02:002012-10-15T21:52:34.167+02:00Surowe pieczarki nie są trujące, tyle tylko,że pow...Surowe pieczarki nie są trujące, tyle tylko,że powinny być umyte. A kucharz gapa, mógł zupę zagęścić odrobiną mąki kartoflanej lub skrobią kukurydzianą. Staram się nie jeść w restauracjach, bo zbyt dobrze wiem, że nie da się pogodzić uczciwości wykonania z ekonomiką. Mam znajomego cukiernika - dzięki niemu nigdy nie kupuję np. gotowego keksa i wiem jak zrobić dżem pomarańczowy bez grama pomarańczy, tudzież skórkę pomarańczową z marchewki.A dzięki innemu wiem jak przywrócić surowemu mięsu kolor, gdy już się utleniło, bo zbyt długo leżało.<br />I jak w 3 dni zapeklować mięso by miało smak takiego, jak peklowane 30 dni. Cały dowcip w tym, że to gotowanie na ekranie to tylko pokaz, nikt tak nie gotuje w restauracji, bo by z torbami poszedł.<br />Miłego, ;)<br />P.S.<br />Jesli to był sledz wymoczony odpowiednio długo w wodzie, to był nawet z ta margaryna jadalny, zapewne.:)))anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6468862224128825219.post-2710256893140852902012-10-15T21:29:46.213+02:002012-10-15T21:29:46.213+02:00Jakos ostatnio telewizji nie ogladam. Teraz mysle,...Jakos ostatnio telewizji nie ogladam. Teraz mysle, ze chetnie obejrzalabym jakis program o gotowaniu (najlepiej zeby odcinki byly pozniej dostepne online) - tylko zeby to ca tam gotuja nadawalo sie dla osob, ktore nie maja czasu spedzac pol dnia w kuchni (a moze by i chcialy;-)). B.https://www.blogger.com/profile/02820917434647236696noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6468862224128825219.post-80296576711114977452012-10-15T20:35:15.176+02:002012-10-15T20:35:15.176+02:00Nie oglądam zbyt wielu programów, ale lubię Kuchen...Nie oglądam zbyt wielu programów, ale lubię Kuchenne rewolucje za pewien klimat programu. Z kulinarnych to pamiętam jeszcze Kuronia i Podróże Makłowicza. Teraz wolę korzystać z blogów z przepisami niż programów tv. A surowych pieczarek nie lubię.<br />Pozdrawiam :)Morelkahttp://bopiszecomysle.blog.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6468862224128825219.post-14626785440631325322012-10-15T20:24:30.948+02:002012-10-15T20:24:30.948+02:00Pani Ge. pomiata ludźmi, a ja tego nie lubię, więc...Pani Ge. pomiata ludźmi, a ja tego nie lubię, więc nie oglądam. <br />W spamie Cię u mnie nie ma:-))Gosiankahttps://www.blogger.com/profile/16010822749311231146noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6468862224128825219.post-54815318136130204732012-10-15T20:03:28.067+02:002012-10-15T20:03:28.067+02:00Lubie programy kulinarne, ale wybrane... Nie lubie...Lubie programy kulinarne, ale wybrane... Nie lubie margaryny i sledzi!<br />Serdecznosci<br />JudithLa vie est belle i ja tezhttps://www.blogger.com/profile/18189643050567049401noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6468862224128825219.post-69416843296245743662012-10-15T19:05:35.707+02:002012-10-15T19:05:35.707+02:00no widziałemjak te grzyby dorzucił, chciał się rat...no widziałemjak te grzyby dorzucił, chciał się ratować siedxząc na gałęzi którą sam sobie podcioł i to po raż drugi, ponieważ wrócił do programu w miejsce uczesrtniczki, która zrezgnowała. Tak sobie myślę, że w tym MaserChefie to śą może ze cztery osoby, którew mają jakieśtam pojęcie co z czym, a reśzta to tylko pozoranci, co jasię tu mądrze! połowy z tychdań bym nie ugotował!<br />a co do Pani M.G mój tato twierdzi, żę by jej za swoje gary nie wpuścił<br />mądrości przedstawił <br />rafał vel lipton_ER Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6468862224128825219.post-8266050633480796632012-10-15T18:42:40.391+02:002012-10-15T18:42:40.391+02:00no własnie tez się zastanawiałam nad tym spamem?
t...no własnie tez się zastanawiałam nad tym spamem?<br />to sprawdzę.<br />a Gesler mi działa na nerwy swoim sposobem bycia i nie mogę jej oglądać, choć niewątpliwie jest fachowcem.<br /><br />teatralnaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6468862224128825219.post-67527835870769302412012-10-15T18:05:34.127+02:002012-10-15T18:05:34.127+02:00Nie oglądam tych zjadaczy czasu, choć wiem jak pro...Nie oglądam tych zjadaczy czasu, choć wiem jak program wygląda, czasem TV jako podkład przy robocie leci. Te programy są robione wg. scenariusza i tak ma być, że są krzyki, płacze ot taka konwencja, żeby się sprzedało. W restauracjach P. Gesler żadna rewelacja,a rachunki słone.Maszaikaszahttps://www.blogger.com/profile/17181663015527046474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6468862224128825219.post-48094244485850071942012-10-15T17:57:10.341+02:002012-10-15T17:57:10.341+02:00Pamietam Macka Kuronia, za dzieciaka ogladalam go ...Pamietam Macka Kuronia, za dzieciaka ogladalam go jak jakas glupia. <br />Teraz programow kulinarnych nie ogladam, wole przepisy w sieci wyszukiwac. <br />To komentarze zalogowanego uzytkownia tez moga wyladowac w miejscu spamu? :Oszczurciahttps://www.blogger.com/profile/01399283786909962081noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6468862224128825219.post-82742717925500002612012-10-15T17:35:52.141+02:002012-10-15T17:35:52.141+02:00projekt - komentarze - spamprojekt - komentarze - spamKlarka Mrozekhttps://www.blogger.com/profile/14875006152025252236noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6468862224128825219.post-11543328496876453212012-10-15T17:06:18.178+02:002012-10-15T17:06:18.178+02:00Ja w tej chwili jem tylko to co sama ugotowalam, a...Ja w tej chwili jem tylko to co sama ugotowalam, ale pieczarek w zyciu nie wrzucilabym do zupy surowych. <br />Za to jestem na etapie zajadania sie pieczarkami sezamowymi, niebo w gebie :-)<br />Jesli idzie o nowe przepisy - to szukam na YouTube i mam zalinkowanych kilka blogow kulinarnych i to mi w zupelnosci do szczescia wystarcza :-)<br />A jak sie sprawdza spam? bo nigdzie nie moge znalezc?c.malgosiahttps://www.blogger.com/profile/07786691888380895372noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6468862224128825219.post-40724133909381733642012-10-15T16:18:40.821+02:002012-10-15T16:18:40.821+02:00 Margaryna ,cukier i kakao, taki był skład masy do... Margaryna ,cukier i kakao, taki był skład masy do przekładania wafli,czy ogólnie tortów.Masło było be i bardzo niezdrowe:) <br /> dorahttps://www.blogger.com/profile/03666031694242388361noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6468862224128825219.post-47959766841029924862012-10-15T16:14:18.756+02:002012-10-15T16:14:18.756+02:00Makłowicz był kiedys w moim miescie z programem,ca...Makłowicz był kiedys w moim miescie z programem,całe menu przygotowala mu restauracja ,on robił tylko dobrą minę, dużo gadał i mieszał potrawy.Od tych ,którzy mieli z nim do czynienia podczas nagrania,słyszałam ,ze nie jest to taki fajny i miły facet ,na jakiego wygląda.<br />Magia ekranu:)))dorahttps://www.blogger.com/profile/03666031694242388361noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6468862224128825219.post-47261885434875832502012-10-15T16:05:13.599+02:002012-10-15T16:05:13.599+02:00Na temat tej pani parę razy się wypowiadałem - gen...Na temat tej pani parę razy się wypowiadałem - generalnie nie umie gotować, nie szanuje ludzi, nie stosuje zasad które narzuca innym - zwykły pretensjonalny garkotłuk - żenada. Szkoda czasu na oglądanie, komentowanie i zajmowanie się jakiekolwiek.Kneźnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6468862224128825219.post-54770149949449484722012-10-15T15:41:06.097+02:002012-10-15T15:41:06.097+02:00Jestem fanką Magdy Gessler. Jestem fanką wszelki p...Jestem fanką Magdy Gessler. Jestem fanką wszelki programów kulinarnych.DDhttps://www.blogger.com/profile/14679778386170082413noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6468862224128825219.post-12960852147295368692012-10-15T15:21:01.553+02:002012-10-15T15:21:01.553+02:00Trzeba było zrobić raban, taki sam jak robi Gessle...Trzeba było zrobić raban, taki sam jak robi Gesslerowa :) Ciekawa byłabym jej miny :)Kasiahttps://www.blogger.com/profile/01214449413833528986noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6468862224128825219.post-6182400290695886432012-10-15T15:12:55.037+02:002012-10-15T15:12:55.037+02:00Może mu naprawdę smakowało? Może w domu też tak go...Może mu naprawdę smakowało? Może w domu też tak gotuje? :)<br /><br />Każdy lubi co innego i ma inny żołądek. Nie bronię tego faceta, zwłaszcza że nie oglądałam programu, ale osobiście nie widzę niczego złego w dorzuceniu paru surowych pieczarek do potrawy, bo sama tak jadam. Nie zrobiłabym tego złośliwie, potraktowałabym to jako fortel, sposób ratowania tyłka właśnie, kiedy ważą się losy mojej potrawy w programie, ale nie byłoby to dla mnie pójście na łatwiznę - nie miałabym na myśli absolutnie niczego złego :)<br /><br />A zapytam jeszcze tak: w jaki sposób zupa grzybowa wyszła temu facetowi za rzadka? Znaczy, gdzie mogę znaleźć wytyczne dotyczące rzadkości zupy czy sosu? :D Bo zupa mojej Babci, Cioci i Mamy jest właśnie... rzadka, jak to zupa, chyba że robimy KREM, to wtedy pewna gęstość jest jednak porządana... :) Czy aby Magda Gessler nie znalazła kolejnego punktu do bezsensownej przyczepki? Teoretycznie pytam, jak mówiłam - nie oglądałam programu ;)Kasiahttps://www.blogger.com/profile/01214449413833528986noreply@blogger.com